Радио Свободна Европа обяви планове да поднови новинарската си дейност за България

...
 Радио Свободна Европа обяви планове да поднови новинарската си дейност за България
Коментари Харесай

Шамар за България и за политическата цензура на медиите. Пускат Радио Свободна Европа отново като при комунизма и диктатурата

 

Радио " Свободна Европа "  обяви планове да възобнови новинарската си активност за България и Румъния " като опит да укрепи медийната обстановка в двете страни ". Това са първите две страни от Европейския съюз, в които американската медия с европейска централа в Прага взема решение да се завърне след десетилетия работа в годините на студената война и прехода след краха на комунизма, съобщи " Дневник ".

От декември 2018 година подпомаганата с подаяние от американския парламент група ще дава " мултимедийни репортажи и разбори на български и румънски и ще си партнира с локални медии, с цел да подкрепи на съществуващи планове, които развиват отговорността пред обществото и разобличават подправени вести ".

Това е завръщане на Радио " Свободна Европа " /Радио " Свобода " (RFE/RL) към излъчванията, които бяха прекъснати с влизането на България и Румъния в НАТО и Европейски Съюз. Българската секция бе закрита през 2004 година, а румънската през 2008 година

" Надяваме се нашите репортажи, дело на локални публицисти, да оказват помощ за израстването на свободни медии, за разпространение на демократичните полезности и институции и за осведомена полемика в двете страни за мястото им в НАТО, Европейски Съюз и други западни организации ", съобщи президентът на RFE/RL Томас Кент. " Очакваме да си партнираме с локални самостоятелни медии и с гражданското общество. "

RFE/RL напомня, че е организация, работеща в страни, " където медийната независимост е лимитирана или където не е напълно развита професионалната публицистика ".

В известието във връзка завръщането в България и Румъния се споделя още, че " държавни чиновници, представители на гражданското общество и публицисти в двете страни показаха угриженост от това, че дезинформация, корупция и разделяне в обществото отслабват политическите им системи ".

RFE/RL е изключително дейна на Балканите, където има бюра в Босна и Херцеговина, Косово, Македония, Черна гора и Сърбия. Освен това Радио " Свобода " работи на румънски език в Молдова.

От американското посолство в София разясниха пред " Дневник ", че приветстват подновяването на активността на " Свободна Европа " в България.

В епохата на интернет RFE/RL се е разделила със остарялата визия за радиостанция, излъчваща на къси талази и заглушавана от управляващите. Това от дълго време не е и единствено радиостанция, тъй като има развито онлайн наличие с платформи за медии и разбори. Освен това Радио " Свободна Европа " основава видео наличие, в това число изявленията и записи на диалози в студио. Само през 2017 година те са гледани над 1.5 милиарда пъти в обществени мрежи като Фейсбук и YouTube.

" Дневник " запита централата в Прага за повече детайлности към завръщането на RFE в България, в това число под каква форма ще стане това, ще имали софийско бюро и решено ли е кой ще го управлява.

Три задгранични медии изиграха основна роля за информирането на българите в годините на комунизма и по-късно - Би Би Си, " Свободна Европа " и " Дойче веле ", като единствено немската медия не закри българската си редакция след приемането на страната в Европейски Съюз. Британската медийна корпорация излъчи последното предаване на български език на 23 декември 2005 година, което бе и завършек на траялата 65 години активност за България.

Радвам се, че възвръщат българската секция на радио ”Свободна Европа ”. Това е тъжна нужда. Това подсказва, какъв брой накърнена, изумена е свободата на словото в България. По време на социализма бе захласната от комунистическата пария. Сега същата независимост е захласната от олигарси с нечисти капитали и цели. Това съобщи писателят Димитър Бочев.

За това е сервилното отношение на медиите към властта и олигарсите, добави той пред bTV.

Възстановяването на " Свободна Европа " на родна земя е едно скъпо преимущество. То е дело на Американския конгрес, който като цяло е безкористен. За разлика от нашите условия, там никой не може да купи медиите, какъв брой и богат да е олигархът, изясни Бочев, работил дълго години като публицист в " Свободна Европа ".

 

Ще имаме една различна медия, което е доста значимо, сподели още той.

 

Димитър Бочев разяснява малко и протичащото се в страната: Българинът в никакъв случай не е гледал на себе си като на част от страната. Той или е демонизирал, или е идеализирал страната. Конфликтът на патриотите е рисков. С усмивки, зад които скърцат зъбите. Президентът не би могъл да бутне държавното управление, уточни писателят.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР